Werken in de offshore industrie

offshore olieDe offshore industrie bestaat veelal uit platformen in de zee waar olie of gas gewonnen wordt. Met offshore werken bedoelen we dan ook werk dat niet op het vasteland plaatsvindt maar vaak midden op zee of de oceaan. Werken in de offshore industrie is voor veel mensen aantrekkelijk omdat het salaris voor deze banen vaak een stuk hoger ligt dan onshore.

Met onshore bedoelen we dus op het vasteland. Ook hebben mensen die offshore werken vaak een stuk meer vrije dagen. Dit klinkt allemaal heel aantrekkelijk natuurlijk. Toch komen deze voordelen ook met enkele nadelen. Zo is het bijvoorbeeld waar dat offshore vaak twee tot zes weken werken gevolgd wordt met enkele weken vrij. Tijdens de weken dat je werkzaam bent werk je echter wel elke dag lange dagen van 12 uur.

Op een olieplatform in zee werken

De lange twaalfurige dagen die je op een olieplatform in zee werkt zijn vaak gevuld met zware fysieke arbeid. Het is daarom ook geen werk voor mensen die niet fysiek sterk zijn. Het werken op een olieplatform vergt veel fysieke kracht. Daarbij komt er ook het nodige gevaar kijken bij de zware arbeid die verricht moet worden. Zeker in combinatie met de lange dagen die gewerkt moeten worden kan dit nog weleens voor onveilige situaties zorgen. Natuurlijk wordt er altijd veel onderhoud gedaan en staat de veiligheid voorop.

Dit wetende is het hogere salaris dat de mensen die in de offshore industrie werken toch wel gerechtvaardigd. Het gevaar van de werkzaamheden moet men immers afwegen tegen de beloning die je kunt krijgen. Ook moet zeker niet vergeten worden dat hoewel je vaak enkele weken niet hoeft te werken dat je tevens tijdens het werk op een olieplatform niet iedere avond thuis bent om je familie te zien. Het offshore werk is daarom niet voor iedereen geschikt.

Een baan in offshore industrie vinden

olieplatformHet vinden van een baan op een olieplatform of een andere vorm van offshore industrie gaat niet zoals je dit gewend bent van bedrijven op het vasteland. Een voordeel is wel dat er vaak werk genoeg te vinden is in de industrie. Om aangesteld te worden voor een baan ben je echter afhankelijk van recruiters die mensen werven op projectbasis. Een vast contract en zekerheid van een baan heb je vaak niet.